Temperatura Mării Mediterane a depășit valorile obișnuite pentru luna august. Între coasta spaniolă și cea italiană, trecând prin Insulele Baleare, apa a ajuns și la 30 de grade Celsius.

Pe coastele spaniole, în funcție de zonă, temperatura Mediteranei a crescut între 2,5 și 4 grade, în timp ce în apele italiene a crescut cu până la 5 grade, potrivit datelor furnizate de Agenția de Meteorologie Spaniolă (AEMET).

Chiar și turiștii au observat că ceva ciudat se întâmplă pentru că de obicei „apa este mai rece”. AEMET explică că acest lucru se datorează faptului că soarele supraîncălzește suprafața mării, iar lipsa vântului împiedică circulația apei de suprafață cu cea de profunzime, unde este mai rece.

Și în Atlantic apa este mai caldă

În estul și sud-estul peninsulei creșterea temperaturii din Marea Mediterană este cel mai vizibilă. Dovadă sunt cele 29 de grade măsurate la începutul lunii august în apele coastei Murciei (cu 3 până la 4 grade mai mult decât în ​​mod normal), cele aproape 28 de grade măsurate în Almería pe 25 iulie sau cele aproximativ 30 de grade în apele din largul coastei levantine.

Deși nu atât de intens, creșterea temperaturii mării a fost resimțită și în Atlantic. Pe coasta Huelva, în urma valului de căldură din iulie s-au înregistrat cu două grade mai mult decât media de anul

Marea Cantabrică, pe cale să-și doboare recordurile

Efectele schimbărilor climatice și ale valurilor de căldură s-au simțit și în Golful Biscaya, în Țara Bascilor, care este pe cale să doboare recordurile de temperatură ale apei mării atingând 24,2 grade la începutul lunii august.

În Asturias, potrivit datelor de la AEMET, temperatura apei în aceste zile variază între 16 grade pe plajele din Navia, Anguleiro și Peñarronda și 25 pe plaja San Lorenzo din Gijón.

Printre consecințele acestei creșteri a temperaturii mării, experții evidențiază proliferarea algelor și a meduzelor pe plaje, dar și nopțile tropicale și chiar toride în zonele de coastă, din cauza lipsei brizei și a creșterii umidității în aer.

dordevacanta.ro

View all posts

Adaugă comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *