Autorul principal al studiului, Dr. Saidul Islam a declarat că în timp ce cercetările anterioare au dezvăluit modul în care aerosolii virali călătoresc prin căile respiratorii superioare, inclusiv nasul, gura și gâtul – acest studiu a fost primul care a examinat modul în care acestea circulă prin plămânii inferiori.
“Plămânii noștri seamănă cu ramuri de copaci care se împart de până la 23 de ori în ramuri din ce în ce mai mici. Datorită complexității acestei geometrii este dificil să dezvoltăm o simulare pe computer, totuși am reușit să modelăm ceea ce se întâmplă în primele 17 generații sau ramuri, a căilor respiratorii”, a spus dr. Islam.
Sistemul alveolar este esențial pentru capacitatea noastră de a absorbi oxigenul, astfel încât cantități semnificative de virus din această regiune, împreună cu inflamația cauzată de răspunsul imun al corpului nostru, pot provoca daune grave, reducând cantitatea de oxigen din sânge și crescând riscul de deces.
“În funcție de rata noastră de respirație, între 32% și 35% din particulele virale sunt depozitate în aceste prime 17 ramuri. Aceasta înseamnă că aproximativ 65% din particulele de virus scapă în cele mai adânci regiuni ale plămânilor noștri, care includ alveolele sau sacii de aer” a adăugat cercetătorul australian.
Studiul a relevat, de asemenea, că mai multe particule de virus sunt depuse în plămânul drept, în special în lobul superior drept și în lobul inferior drept, decât în plămânul stâng. Acest lucru se datorează structurii anatomice extrem de asimetrice a plămânilor și modului în care aerul curge prin diferiți lobi.
Adaugă comentariu